Fakta yang menakjubkan tentang Kimia

Fakta yang menakjubkan tentang Kimia

 

Siri atom karbon C60 siri dipanggil ‘molekul paling cantik’, dan jika ia boleh menjadi mata untuk melihat simetri, mudah difahami mengapa. Tetapi jika kita pernah mencintai kimia di sekolah, atau benar-benar mempunyai kerjaya yang bekerja di bidang kimia, sudah tentu fakta-fakta kimia di bawah ini sangat menarik, bagi mereka yang tidak menyukai kimia, fakta-fakta menarik di bawah ini akan menjadikan kita tertarik akan kimia.

1. Serangan kilat akan menghasilkan Ozon, oleh itu terdapat bau yang tersendiri selepas ribut kilat

 

1. Sambaran petir akan menghasilkan Ozon, oleh karena itu ada bau khas setelah badai petir

 

Ozon adalah molekul tiga-oksigen yang berfungsi seperti selimut pelindung stratosferik terhadap cahaya ultraviolet, dibuat bersifat dengan kilat. Apabila meraih, kilat memecahkan molekul oksigen di atmosfera menjadi radikal yang akan membentuk ozon. Bau ozon sangat tajam, sering digambarkan sebagai serupa dengan klorin. Inilah sebabnya kita mendapat sensasi bau “bersih” selepas badai kilat.

2. Hanya dua logam bukan perak adalah emas dan tembaga

 

2. Hanya dua logam yang tidak berwarna keperakan yaitu emas dan tembaga

Unsur logam adalah unsur yang mudah membentuk ion positif (kation) dan mempunyai ikatan logam. Unsur-unsur ini mempunyai elektron yang terikat longgar dalam atom, dan akan bergerak dengan mudah. Itulah sebabnya logam adalah konduktor yang baik untuk elektrik dan haba, kerana elektron memindahkan tenaga.

Kebanyakan elektron logam mencerminkan warna yang sama, dengan itu mencerminkan cahaya matahari putih. Tetapi emas dan tembaga, menyerap cahaya biru dan ungu, meninggalkan cahaya kuning. Perlu diingatkan di sini bahawa tembaga juga satu-satunya logam yang secara semulajadi antibakteria.

3. Tidak seperti bahan lain, air akan berkembang apabila membeku

 

Tidak seperti zat lain air akan mengembang ketika membeku

 

Biasanya, apabila sesuatu yang sejuk bahan akan mengecut. Itu kerana suhu menggambarkan getaran atom, semakin banyak getaran, semakin banyak ruang yang diperlukan, ia akan berkembang. Air adalah pengecualian. Walaupun ia tidak mempunyai getaran apabila ia membeku, ais mempunyai jumlah yang lebih besar. Ini disebabkan oleh bentuk molekul air aneh.

Jika kita pernah mempelajari kimia, molekul air kelihatan seperti V, atom oksigen berada di tengah dan dua atom hidrogen masing-masing pada satu sudut. Kerana ikatan oksigen dan hidrogen dalam molekul air adalah struktur terbuka dengan banyak ruang. Oleh itu, apabila air membeku, ia akan melepaskan tenaga kerana banyak ikatan kuat tambahan yang boleh dibuat. Tetapi ia memerlukan lebih banyak ruang. Dan ais mengembang apabila membeku. Fakta menarik yang patut disebutkan ialah air panas membeku lebih cepat daripada air sejuk.

4. Kaca sebenarnya cecair, ia hanya mengalir dengan sangat perlahan

 

Kaca sebenarnya cairan, hanya saja mengalir dengan sangat lambat

 

Kedua-dua cecair dan pepejal, menjelaskan kaca jauh lebih sukar daripada yang kita fikirkan. Dalam kaca, molekul masih mengalir, tetapi ke tahap yang sangat rendah dan hampir tidak kelihatan. Oleh itu, ia tidak cukup untuk beberapa kaca sebagai cecair, tetapi bukan sebagai pepejal. Ahli kimia seolah-olah berhujah bahawa kaca adalah bentuk amorfus padat, keadaan antara kedua-dua bentuk bahan, cecair dan pepejal. Terdapat juga satu perkara yang disebut logam kaca adalah sekumpulan bahan yang tiga kali lebih kuat daripada titanium dan mempunyai modulus anjal yang kuat, dan beratnya sangat ringan.

5. Setiap atom hidrogen dalam badan kita cenderung menjadi 13.5 bilion tahun, kerana ia diciptakan pada kelahiran alam semesta

 

Setiap atom hidrogen dalam tubuh kita cenderung berusia 13,5 milyar tahun, karena mereka diciptakan pada saat kelahiran alam semesta

 

Di tanah sifar, semasa keunikan semula jadi, elemen kimia yang pertama adalah hidrogen. Semua yang lain diikuti dengan menggabungkan hidrogen ke dalam helium, yang kemudian menumpu kepada karbon dan sebagainya. Sekitar 73% daripada jisim alam semesta dilihat dalam bentuk hidrogen. Helium membentuk kira-kira 25% daripada jisim, dan segala-galanya mewakili hanya 2%. Secara beramai-ramai, gabungan hidrogen dan helium membentuk kurang daripada 1% Bumi.

6. Helium cair terhadap graviti dan mendaki di dinding

 

Helium cair melawan gravitasi dan memanjat di dinding

 

Peralihan yang luar biasa berlaku dalam sifat helium cair pada suhu 2.17 K (sangat dekat dengan sifar mutlak), yang dipanggil “titik lambda” untuk helium. Sebahagian daripada cecair menjadi “superfluid”, denagn kelikatan denagn sifar yang akan bergerak dengan cepat melalui liang-liang dalam alat.

7. Jika kita mencurahkan segelas garam ke dalam segelas air, paras air akan turun

 

Jika kita tuangkan segenggam garam ke dalam segelas air, permukaan air akan turun

 

Ketika kita melangkah ke dalam bak mandi, air akan naik dengan segera, seperti yang dilakukan oleh Archimedes untuk membuat undang-undang Archimedes. Tetapi apabila kita menambah isipadu natrium klorida (garam) kepada jumlah air, jumlah keseluruhan sebenarnya berkurangan sebanyak 2%. Apa yang menyebabkannya? Penurunan bersih dalam jumlah yang diperhatikan adalah disebabkan oleh pelarut molekul yang lebih kerap mengelilingi ion yang dibubarkan.

8. Berlian dan grafit kedua-duanya dibuat sepenuhnya daripada karbon dan tiada bahan lain

Berlian dan grafit keduanya seluruhnya terbuat dari karbon dan tidak ada bahan yang lain

 

Walaupun terbuat dari bahan yang sama, perbezaan antara permata mahkota dan pensil ditentukan oleh bentuknya. Iaitu, berlian dan grafit disusun dalam ruang yang berbeza menjadikannya allotropes karbon.

9. Unsur yang paling jarang terjadi secara semulajadi di kerak bumi adalah unsur astatine

 

Unsur yang paling langka terjadi secara alamiah dalam kerak bumi adalah unsur astatin

Dinamakan sebagai astatos roach Yunani (tidak stabil), Astatin adalah unsur semulajadi semulajadi yang dihasilkan daripada pereputan uranium dan torium. Dalam bentuk yang paling stabil, elemen ini mempunyai separuh hayat hanya 8.1 jam. Keseluruhan keraknya mengandungi kira-kira 28 gram unsur. Sekiranya saintis menggunakannya, mereka perlu membuatnya dari awal. Hanya 0.00000005 gram astatine telah dibuat setakat ini.

10. Bola pepejal ini dijual seharga $ 167 juta per gram. Satu-satunya perkara yang lebih mahal daripada perkara ini di dunia adalah antimatter.

 

Bola padat ini dijual dengan harga $ 167.000.000 per gram. Satu-satunya benda yang lebih mahal dari benda ini di dunia adalah antimateri.

Pasukan dari Oxford University baru-baru ini menjual endohedral fullerenes untuk $ 167 juta per gram. Menurut desainer Satu-satunya perusahaan bahan karbon di dunia yang menghasilkan bahan eksotis ini menjual 200 mikrogram fullerene endohedral tulin untuk $ 33,400

 

 

 

 

Sumber : http://sainskimia.com

Sharing is caring!

Leave a Reply